Sposób przygotowania:
Ołatki kefirowe z gruszkami
Gęsty naturalny kefir zmiksować z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksować. Gotowe ciasto powinno mieś konsystencję półgęstej śmietany. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w dość duże kawałki - dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Miskę odstawć na 10 minut pod przykryciem.
Na patelni rozgrzać tłuszcz (olej, masło klarowane) i nakładać niewielkie porcje ciasta, po czym usmażyć z obu stron na rumiano. Trzeba pilnować podczas smażenia, bo dość szybko się przypalają.
Gotowe placuszki osączyć na papierowych ręcznikach i podawać z kwaśną gęstą śmietaną lub jogurtem greckim.
Na patelni rozgrzać tłuszcz (olej, masło klarowane) i nakładać niewielkie porcje ciasta, po czym usmażyć z obu stron na rumiano. Trzeba pilnować podczas smażenia, bo dość szybko się przypalają.
Gotowe placuszki osączyć na papierowych ręcznikach i podawać z kwaśną gęstą śmietaną lub jogurtem greckim.