madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Racuszki z jabłkami i twarożkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis ze starego zeszytu Babci. Uwielbiały je wszystkie wnuki, a teraz przepada za nimi mój synek.

Racuszki z jabłkami i twarożkiem

Składniki:

Racuszki z jabłkami i twarożkiem

Racuszki

Twarożek

  • 10 dag twarożku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Racuszki z jabłkami i twarożkiem

ETAP 1:

Racuszki z jabłkami i twarożkiem
Pokrojone jabłka mieszamy z sokiem i miodem

Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w plasterki.

Skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny.

Dodajemy miód i mieszamy.

ETAP 2:

Racuszki z jabłkami i twarożkiem
Jaja ubijamy z dodatkiem cukru na puszysty krem.

Jaja ubijamy z cukrem na krem. Masło rozpuszczamy na małym ogniu i po przestudzeniu mieszamy z jajecznym kremem.

W następnej kolejności dodajemy mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia, a także mieszamy z mlekiem i jogurtem.

Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy.

ETAP 3:

Racuszki z jabłkami i twarożkiem
Na rozgrzanym oleju smażymy racuszki z obu stron.

Na patelni rozgrzewamy olej.

Kładziemy łyżką porcje ciasta formując okrągłe racuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor.

ETAP 4:

Racuszki z jabłkami i twarożkiem
Twarożek rozcieramy z jogurtem i miodem.

Twarożek rozcieramy w miseczce z jogurtem i miodem. Podajemy jako dodatek do usmażonych racuszków.