jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Aroniowe drożdżówki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Drożdżówki to smakołyk z dzieciństwa, po który często sięgam. Teraz jednak to ja je wykonuje i podaje moim pociechom. Aby nie były monotonne, staram się wykonywać je z różnym nadzieniem.

Aroniowe drożdżówki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Aroniowe drożdżówki

CIASTO:

ARONIOWY SER:

  • 0,5 kg sera białego,
  • 2 żółtka,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 szklanka aronii,
  • Cukier do smaku (około 3-4 łyżki)

KRUSZONKA:

DODATKOWO:

  • Jajko do smarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Aroniowe drożdżówki

ETAP 1

Aroniowe drożdżówki
ciasto pozostawiamy na około 1 godzinę

CIASTO: Mleko przelewamy do garnka, w którym będzie wyrabiane ciasto. Delikatnie go podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz około 3 łyżki mąki. Po dokładnym wymieszaniu składników pozostawiamy rozczyn do wyrośnięcia na około 10 minut. Między czasie rozpuszczamy i delikatnie studzimy masło.

Gdy rozczyn jest wyrośnięty, dodajemy do niego pozostały cukier, jajka, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. W połowie mieszania ciasta wlewamy do niego tłuszcz. W sumie ciasto powinno być wyrabiane 15-20 minut. Po tym czasie powinno dobrze odchodzić od dłoni i garnka. Takie też przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.

ETAP 2

Aroniowe drożdżówki
formujemy drożdżówki

Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę podsypaną mąką. Wyłożone ciasto wałkujemy na grubość około 2,5 cm. Z ciasta wycinamy koła (np. od szklanki). Wycięte koła przekładamy na blaszkę i pozostawiamy je do wyrośnięcia. W wyrośniętych bułeczkach wykonujemy zagłębienia. Ja wykonuje je zanurzonym w mące spodem od szklanki.

ETAP 3

Aroniowe drożdżówki
aroniowy ser wykładamy w wykonane zagłębienia

Brzegi uformowanych drożdżówek smarujemy jajkiem. Ich środek wypełniamy aroniowym serem.

ETAP4

Aroniowe drożdżówki
ostatni etap to posypanie drożdżówek kruszonką

Wierzch posypujemy kruszonką.
Drożdżówki pieczemy około 15-20 minut w 180°C do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy, studzimy i zajadamy.

ETAP 5

Aroniowe drożdżówki
aroniowy mus dodajemy do sera

SER:
Aronię przekładamy do garnka. Dodajemy do niej 2 łyżki cukru i całość stawiamy na ogniu. Owoce podgrzewamy do momentu jak zmiękną. Tak przygotowane zdejmujemy z ognia, miksujemy i studzimy.

Ser przekładamy do malaksera. Dodajemy do niego 2 żółtka i miksujemy. Do zmiksowanego dodajemy aroniowy mus. Całość ponownie miksujemy słodząc do smaku. Na koniec aroniowy ser łączymy z budyniem. Serem wypełniamy środki drożdżówek.

KRUSZONKA:
Składniki kruszonki: mąkę, tłuszcz i cukier umieszczamy w misce i rozkruszamy w dłoniach. Gotową wykładamy na wierzch drożdżówek.