Sposób przygotowania:
Aroniowe drożdżówkiETAP 1
CIASTO: Mleko przelewamy do garnka, w którym będzie wyrabiane ciasto. Delikatnie go podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz około 3 łyżki mąki. Po dokładnym wymieszaniu składników pozostawiamy rozczyn do wyrośnięcia na około 10 minut. Między czasie rozpuszczamy i delikatnie studzimy masło.
Gdy rozczyn jest wyrośnięty, dodajemy do niego pozostały cukier, jajka, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. W połowie mieszania ciasta wlewamy do niego tłuszcz. W sumie ciasto powinno być wyrabiane 15-20 minut. Po tym czasie powinno dobrze odchodzić od dłoni i garnka. Takie też przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.
ETAP 2
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę podsypaną mąką. Wyłożone ciasto wałkujemy na grubość około 2,5 cm. Z ciasta wycinamy koła (np. od szklanki). Wycięte koła przekładamy na blaszkę i pozostawiamy je do wyrośnięcia. W wyrośniętych bułeczkach wykonujemy zagłębienia. Ja wykonuje je zanurzonym w mące spodem od szklanki.
ETAP 3
Brzegi uformowanych drożdżówek smarujemy jajkiem. Ich środek wypełniamy aroniowym serem.
ETAP4
Wierzch posypujemy kruszonką.
Drożdżówki pieczemy około 15-20 minut w 180°C do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy, studzimy i zajadamy.
ETAP 5
SER:
Aronię przekładamy do garnka. Dodajemy do niej 2 łyżki cukru i całość stawiamy na ogniu. Owoce podgrzewamy do momentu jak zmiękną. Tak przygotowane zdejmujemy z ognia, miksujemy i studzimy.
Ser przekładamy do malaksera. Dodajemy do niego 2 żółtka i miksujemy. Do zmiksowanego dodajemy aroniowy mus. Całość ponownie miksujemy słodząc do smaku. Na koniec aroniowy ser łączymy z budyniem. Serem wypełniamy środki drożdżówek.
KRUSZONKA:
Składniki kruszonki: mąkę, tłuszcz i cukier umieszczamy w misce i rozkruszamy w dłoniach. Gotową wykładamy na wierzch drożdżówek.
SylaUla
gusia1000