Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 250]

Dżem z pigwy na zimę

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Krzewy pigwowca rosną w moim ogrodzie, wiosną pięknię kwitną, całe lato zdobią je owoce, najpierw zielone, a potem żółte. Jesienią zbieram i robię przetwory i soki na zimę.

Dżem z pigwy na zimę

Składniki:

Dżem z pigwy na zimę

 

Sposób przygotowania:

Dżem z pigwy na zimę
Owoce pigwy dokładnie umyć, każdy owoc przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wodą, tylko aby owoce były zanurzone. Dodać kilka goździków. Gotować około 20 minut bez przykrycia, aby woda częściowo wyparowała. i owoce się rozgotowały.

Wystudzić i przetrzeć przez sito aby usunąćskórkę. Włożyć do garnka i dodać cukier. Gotować jeszcze około 15 minut bez przykrycia na wolnym ogniu.

Gotujący się dżem nałożyć do nagrzanych słoików i pozostawić słoje do góry dnem do czasu wystygnięcia.