Sposób przygotowania:
Dżem z pigwy na zimę
Owoce pigwy dokładnie umyć, każdy owoc przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wodą, tylko aby owoce były zanurzone. Dodać kilka goździków. Gotować około 20 minut bez przykrycia, aby woda częściowo wyparowała. i owoce się rozgotowały.
Wystudzić i przetrzeć przez sito aby usunąćskórkę. Włożyć do garnka i dodać cukier. Gotować jeszcze około 15 minut bez przykrycia na wolnym ogniu.
Gotujący się dżem nałożyć do nagrzanych słoików i pozostawić słoje do góry dnem do czasu wystygnięcia.
Wystudzić i przetrzeć przez sito aby usunąćskórkę. Włożyć do garnka i dodać cukier. Gotować jeszcze około 15 minut bez przykrycia na wolnym ogniu.
Gotujący się dżem nałożyć do nagrzanych słoików i pozostawić słoje do góry dnem do czasu wystygnięcia.
redakcja