p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Dżem podwójnie brzoskwiniowy z sokiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dżem podwójnie brzoskwiniowy z sokiem marchwiowym

Dżem podwójnie brzoskwiniowy z sokiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem podwójnie brzoskwiniowy z sokiem

 

  • 4 kg brzoskwinie,
  • 1 szkl. cukier,
  • 1 op Żelfix trzy do jednego,
  • 1 op galaretka brzoskwiniowa,
  • 1 szkl. sok marchwiowy

 

Sposób przygotowania:

Dżem podwójnie brzoskwiniowy z sokiem
Brzoskwinie obrać ze skórki i usunąć pestki. Pokroić je na mniejsze kawałki. Wrzucić do dużego garnka i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, powinny być widoczne kawałki owoców. Sok marchwiowy zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Wsypać Żelfix, dodać rozpuszczoną galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę gotować. W dużym garnku zagotować wodę. Gorący dżem nałożyć do czystych słoików, wlać prawie do pełna, przykryć krążkiem z folii aluminiowej i zamknąć wieczko. Do gorącej wody włożyć słoiki i gotować ok. 10 minut na małym ogniu (woda powinna sięgać ¾ słoika). Wyciągnąć słoiki , odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
Dżem podwójnie brzoskwiniowy z sokiem
mają piękny brzoskwiniowy kolor
Dżem podwójnie brzoskwiniowy z sokiem
nakładać chochlą
Dżem podwójnie brzoskwiniowy z sokiem
Etap 3
Dżem podwójnie brzoskwiniowy z sokiem
Etap 4