Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 812]

Dżem brzoskwiniowy z garam masala

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dżem brzoskwiniowy pachnący aromatycznymi, indyjskimi przyprawami to fajna alternatywa dla domowego dżemu. Polecam.

Dżem brzoskwiniowy z garam masala Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Dżem brzoskwiniowy z garam masala

 

Sposób przygotowania:

Dżem brzoskwiniowy z garam masala
Brzoskwinie nacinamy, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Usuwamy pestki i kroimy je w kostkę. Przekładamy do garnka. Dodajemy cukier, sok i skórkę z limonki mieszamy i odstawiamy na 30 – 60 minut, aby brzoskwinie puściły sok.

Brzoskwinie zagotowujemy, zmniejszamy ogień, dodajemy przyprawę garam masala i gotujemy brzoskwinie około 2 godzin. Na talerzy wylewamy łyżeczkę dżemu i jeśli po 15 minutach zastygnie znaczy, że jest już gotowy, jeśli nie należy go cierpliwie gotować dalej. Czas gotowania w dużej mierze zależy od mocy kuchenki.

Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i stawiamy słoiki na desce pokrywką do dołu. Tak zostawiamy słoiki do całkowitego wystygnięcia. Potem dżem trzymamy w szafce, a po otwarciu w lodówce.

Smacznego.
Dżem brzoskwiniowy z garam masala
Brzoskwinie nacinamy, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.
Dżem brzoskwiniowy z garam masala
Usuwamy pestki i kroimy je w kostkę. Przekładamy do garnka.
Dżem brzoskwiniowy z garam masala
Dodajemy cukier, sok i skórkę z limonki mieszamy i odstawiamy na 30 – 60 minut, aby brzoskwinie puściły sok.
Dżem brzoskwiniowy z garam masala
Brzoskwinie zagotowujemy, zmniejszamy ogień, dodajemy przyprawę garam masala i gotujemy brzoskwinie około 2 godzin. Na talerzy wylewamy łyżeczkę dżemu i jeśli po 15 minutach zastygnie znaczy, że jest już gotowy, jeśli nie należy go cierpliwie gotować dalej. Czas gotowania w dużej mierze zależy od mocy kuchenki.
Dżem brzoskwiniowy z garam masala
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i stawiamy słoiki na desce pokrywką do dołu. Tak zostawiamy słoiki do całkowitego wystygnięcia. Potem dżem trzymamy w szafce, a po otwarciu w lodówce, smacznego ;D