Sposób przygotowania:
Dżem brzoskwiniowy z garam masala
Brzoskwinie nacinamy, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Usuwamy pestki i kroimy je w kostkę. Przekładamy do garnka. Dodajemy cukier, sok i skórkę z limonki mieszamy i odstawiamy na 30 – 60 minut, aby brzoskwinie puściły sok.
Brzoskwinie zagotowujemy, zmniejszamy ogień, dodajemy przyprawę garam masala i gotujemy brzoskwinie około 2 godzin. Na talerzy wylewamy łyżeczkę dżemu i jeśli po 15 minutach zastygnie znaczy, że jest już gotowy, jeśli nie należy go cierpliwie gotować dalej. Czas gotowania w dużej mierze zależy od mocy kuchenki.
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i stawiamy słoiki na desce pokrywką do dołu. Tak zostawiamy słoiki do całkowitego wystygnięcia. Potem dżem trzymamy w szafce, a po otwarciu w lodówce.
Smacznego.
Brzoskwinie zagotowujemy, zmniejszamy ogień, dodajemy przyprawę garam masala i gotujemy brzoskwinie około 2 godzin. Na talerzy wylewamy łyżeczkę dżemu i jeśli po 15 minutach zastygnie znaczy, że jest już gotowy, jeśli nie należy go cierpliwie gotować dalej. Czas gotowania w dużej mierze zależy od mocy kuchenki.
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i stawiamy słoiki na desce pokrywką do dołu. Tak zostawiamy słoiki do całkowitego wystygnięcia. Potem dżem trzymamy w szafce, a po otwarciu w lodówce.
Smacznego.
zosiani