agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

dżem pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Idealnie nadaje sie do deserów

dżem pomarańczowy

Składniki:

dżem pomarańczowy

 

  • 1kg słodkich pomaranczy,1kg cukru,ćwierć szklanki wody(w wersji wykwintnej -duży kieliszek likeru pomarańczowgo

Sposób przygotowania:

dżem pomarańczowy
Pomarańcze namoczyć w zimnej wodzie 24 godziny9zmieniając wodę kilkakrotnie).Następnie gotować je w wodzie tak długo ,aż staną sie zupełnie miekkie(dadzą sie przekłuć słomką)zahartować przez chwilę w lodowatej wodzie,obrać ze skórek.Skórki oczyśić z białego miąższu, pokroić na cieniutkie paseczki.Pomarańcze posiekać,odrzucić pestki.Ugotować syrop z wody i cukru,gotować w nim skórki 10min. dodać miąższ pomarańczowy,wymieszać,smażyć dzem,aż zgestnieje,ewentualnie doprawić likierem.Przekładać do słoiczków,pasteryzować 10 min.