Sposób przygotowania:
Dżem pomarańczowy z imbirem
Trzy pomarańcze dokładnie myjemy i sparzamy. Zeskrobujemy skórkę bez białych elementów. Resztę pomarańczy obieramy i filetujemy, wykrawając tylko sam miąższ.
Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę oraz dodajemy skórkę pomarańczową i starty imbir.
Gotujemy kilka minut, aż powstanie dość gęsty syrop i dodajemy rozdrobnione pomarańcze. Gotujemy, często mieszając, aż powstanie bardzo gęsty dżem.
Przelewamy do wyparzonych słoików i odwracamy do zawekowania.
Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę oraz dodajemy skórkę pomarańczową i starty imbir.
Gotujemy kilka minut, aż powstanie dość gęsty syrop i dodajemy rozdrobnione pomarańcze. Gotujemy, często mieszając, aż powstanie bardzo gęsty dżem.
Przelewamy do wyparzonych słoików i odwracamy do zawekowania.