WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 535]

Dżem pomarańczowy z imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dżem o bardzo ciekawym smaku. Pomarańczowy, z lekko wyczuwalną goryczką dzięki skórce pomarańczowej i nutą imbiru.

Dżem pomarańczowy z imbirem

Składniki:

Dżem pomarańczowy z imbirem

 

Sposób przygotowania:

Dżem pomarańczowy z imbirem
Trzy pomarańcze dokładnie myjemy i sparzamy. Zeskrobujemy skórkę bez białych elementów. Resztę pomarańczy obieramy i filetujemy, wykrawając tylko sam miąższ.

Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę oraz dodajemy skórkę pomarańczową i starty imbir.

Gotujemy kilka minut, aż powstanie dość gęsty syrop i dodajemy rozdrobnione pomarańcze. Gotujemy, często mieszając, aż powstanie bardzo gęsty dżem.

Przelewamy do wyparzonych słoików i odwracamy do zawekowania.

Tagi:

przetwory