Sposób przygotowania:
Dżem dyniowo-pomarańczowy
Dynię obrać, usunąć miąższ z nasionami, pokroić w kostkę, wsypać do garnka z grubym dnem, wlać pół szklanki wody, rozgotować.
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, podzielić na cząstki, oczyścić z błonki, połączyć z dynią, dodać kawałeczek startego imbiru, sok z cytryny i gotować około 20 minut. Następnie wsypać cukier i mieszając gotować do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem na 10-15 minut.
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, podzielić na cząstki, oczyścić z błonki, połączyć z dynią, dodać kawałeczek startego imbiru, sok z cytryny i gotować około 20 minut. Następnie wsypać cukier i mieszając gotować do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem na 10-15 minut.