Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Dżem dyniowo-pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Dżem z dyni i pomarańczy z nutką imbiru to wspaniały dodatek do ciast, ciasteczek, deserów i naleśników.

Dżem dyniowo-pomarańczowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem dyniowo-pomarańczowy

 

Sposób przygotowania:

Dżem dyniowo-pomarańczowy
Dynię obrać, usunąć miąższ z nasionami, pokroić w kostkę, wsypać do garnka z grubym dnem, wlać pół szklanki wody, rozgotować.

Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, podzielić na cząstki, oczyścić z błonki, połączyć z dynią, dodać kawałeczek startego imbiru, sok z cytryny i gotować około 20 minut. Następnie wsypać cukier i mieszając gotować do uzyskania odpowiedniej gęstości.

Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem na 10-15 minut.
Dżem dyniowo-pomarańczowy
Obraną dynię pokroić w kostkę o dowolnej wielkości.
Dżem dyniowo-pomarańczowy
Z obranych ze skórki pomarańczy usunąć albedo, czyli białą błonkę.
Dżem dyniowo-pomarańczowy
Do rozgotowanej dyni wsypać miąższ z pomarańczy.
Dżem dyniowo-pomarańczowy
Połączyć z cukrem i gotować do zgęstnienia.

Tagi:

dynia