gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Domowy schabik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pożyczyłam od koleżanki szynkowar i postanowiłam zrobić własną domową wędlinkę .Trochę to trwa ale warto zrobić taką domową wędlinkę.

Domowy schabik

Składniki:

Domowy schabik

 

  • schab około 1 kg
  • woda przegotowana letnia 125 ml
  • pieprz 1 łyżeczka może być czosnkowy
  • sól peklowa 2 łyżki
  • cukier puder 1 łyżeczka
  • żelatyna 3 łyżeczki
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżka
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Domowy schabik
Zagotować wodę w garnuszku lekko ostudzić. Do ostudzonej już wody dodać sól peklową, pieprz czarny albo czosnkowy,żelatynę, cukier puder, majeranek i pieprz tłuczony i paprykę czerwoną.

Mięso myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym.

Do szynkowara wkładamy woreczek foliowy ale musi być koniecznie taki do gotowania żeby nie pękł podczas gotowania.

Do woreczka wkładamy schab wlewamy przygotowaną marynatę zawiązujemy woreczek. Zamykamy szynkowar i odstawiamy do lodówki na 48 godzin niech mięso się marynuje. Można też szynkowar w lodówce stawiać do góry nogami.

Do garnka wlewamy ciepłą wodę wkładamy ściereczkę na dno, wkładamy szynkowar gotujemy aż woda osiągnie około 80 st zmniejszamy ogień i tak parzymy ponad dwie godziny.

Pilnujemy aby woda się nie gotowała .Jeżeli woda się wygotuje to można dolać ale wrzącej wody. Po ugotowaniu studzimy szynkowar w zimnej wodzie i wkładamy na noc do lodówki.

Następnego dnia wyjmujemy dopiero wędlinę jak dobrze wystygnie. POLECAM!!!

Tagi:

schab