Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Dżem śliwkowo-jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

smaczny dżem jabłkowo śliwkowy

Dżem śliwkowo-jabłkowy

Składniki:

Dżem śliwkowo-jabłkowy

 

  • 2 kg jabłek
  • 1 kg śliwek
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Dżem śliwkowo-jabłkowy
Jabłka i śliwki dokładnie umyć.Jabłka obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.Śliwki przekroić na pół i wyjąc pestki.Do garnka wlać wodę i wrzucić pokrojone jabłka i śliwki.Podgotować do uzyskania jednolitej konsystencji.Następnie dodać cukier oraz galaretkę.Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować,mieszając.Przełożyć dżem do słoików.Nie pasteryzować.Odwrócić słoiki do góry dnem.