Sposób przygotowania:
Dżem śliwkowy
Wypestkowane owoce przełożyć do garnka zasypać połową cukru i odstawić na ok 2-3 godziny aby puściły sok. Potem garnek postawić na ogniu. Dodać żelfiks, wymieszać i zagotować.
Potem owoce zmiksować na mus i dodać resztę cukru, dokładnie wymieszać.
Ponownie zagotować i gotować ok 3 minuty. Przełożyć do słoiczków, dokręcić i odstawić do góry dnem na ok 15 minut. Potem słoiczki przekręcić i zostawić do całkowitego wystudzenia okryte ręcznikiem.
Potem owoce zmiksować na mus i dodać resztę cukru, dokładnie wymieszać.
Ponownie zagotować i gotować ok 3 minuty. Przełożyć do słoiczków, dokręcić i odstawić do góry dnem na ok 15 minut. Potem słoiczki przekręcić i zostawić do całkowitego wystudzenia okryte ręcznikiem.