migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1285]

Dżem śliwkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dostałam sporo bardzo dojrzałych śliwek. Było za gorąco na długie gotowanie i powidła więc na szybko zrobiłam dżem. Dodałam żelfiks, używam takiego z dodatkiem naturalnej pektyny i cukier do smaku. Oczywiście zamiast żelfiksu można użyć pektyny.

Dżem śliwkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem śliwkowy

 

  • 2 kg śliwek bez pestek
  • 2 opakowania żelfiksu z pektyną 3:1
  • ok 500 g cukru

Sposób przygotowania:

Dżem śliwkowy
Wypestkowane owoce przełożyć do garnka zasypać połową cukru i odstawić na ok 2-3 godziny aby puściły sok. Potem garnek postawić na ogniu. Dodać żelfiks, wymieszać i zagotować.

Potem owoce zmiksować na mus i dodać resztę cukru, dokładnie wymieszać.

Ponownie zagotować i gotować ok 3 minuty. Przełożyć do słoiczków, dokręcić i odstawić do góry dnem na ok 15 minut. Potem słoiczki przekręcić i zostawić do całkowitego wystudzenia okryte ręcznikiem.
Dżem śliwkowy
Wypestkowane owoce przełożyć do garnka zasypać połową cukru i odstawić na ok 2-3 godziny aby puściły sok.
Dżem śliwkowy
Potem garnek postawić na ogniu. Dodać żelfiks, wymieszać i zagotować.
Dżem śliwkowy
Potem owoce zmiksować na mus i dodać resztę cukru, dokładnie wymieszać. Ponownie zagotować i gotować ok 3 minuty.
Dżem śliwkowy
Przełożyć do słoiczków, dokręcić i odstawić do góry dnem na ok 15 minut. Potem słoiczki przekręcić i zostawić do całkowitego wystudzenia okryte ręcznikiem.