Sposób przygotowania:
Dżem z cukinii z wanilią
Po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych cukinię zetrzeć na grubych oczkach.
Przełożyć startą cukinię do garnka, dodać cukier i wszystko gotować od czasu do czasu mieszając do miękkości.
Potem dodać ekstrakt, olejek i sok z cytryny.
Całość gotować jeszcze jakieś 20 minut.
Następnie dodać galaretkę cytrynową i dalej gotować dżem przez 30 minut mieszając i uważając aby dżem się nie przypalił.
Do słoików kłaść gorący dżem i zakręcić słoiki , odwrócić słoiki dnem do góry.
Potem słoiki przechowywać w chłodnym miejscu a jeśli dżem ma być na dłużej to za pasteryzować słoiki ( około 15 minut od zagotowania ).
Przełożyć startą cukinię do garnka, dodać cukier i wszystko gotować od czasu do czasu mieszając do miękkości.
Potem dodać ekstrakt, olejek i sok z cytryny.
Całość gotować jeszcze jakieś 20 minut.
Następnie dodać galaretkę cytrynową i dalej gotować dżem przez 30 minut mieszając i uważając aby dżem się nie przypalił.
Do słoików kłaść gorący dżem i zakręcić słoiki , odwrócić słoiki dnem do góry.
Potem słoiki przechowywać w chłodnym miejscu a jeśli dżem ma być na dłużej to za pasteryzować słoiki ( około 15 minut od zagotowania ).
SylaUla