zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2415]

Dżem z cukinii z wanilią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Z pewną dozą wątpliwości postanowiłam zrobić dżem z cukinii. Przepis dostałam od bratowej ale nie byłabym sobą abym go nie zmodyfikowała. W przepisie nie było mowy o wanilii a ja ją dodałam i to było dobre posunięcie.

Dżem z cukinii z wanilią

Składniki:

Dżem z cukinii z wanilią

 

  • 2,5 kg żółtej cukinii ( waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
  • 750 g cukru
  • sok z jednej dużej cytryny
  • 1 łyżka olejku cytrynowego
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 galaretki cytrynowe

Sposób przygotowania:

Dżem z cukinii z wanilią
Po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych cukinię zetrzeć na grubych oczkach.

Przełożyć startą cukinię do garnka, dodać cukier i wszystko gotować od czasu do czasu mieszając do miękkości.

Potem dodać ekstrakt, olejek i sok z cytryny.

Całość gotować jeszcze jakieś 20 minut.

Następnie dodać galaretkę cytrynową i dalej gotować dżem przez 30 minut mieszając i uważając aby dżem się nie przypalił.

Do słoików kłaść gorący dżem i zakręcić słoiki , odwrócić słoiki dnem do góry.

Potem słoiki przechowywać w chłodnym miejscu a jeśli dżem ma być na dłużej to za pasteryzować słoiki ( około 15 minut od zagotowania ).