BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Śliwkowy dżem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dżem ze śliwek , smaczny nie za słodki. Dżem nadający się do różnego rodzaju wypieków, naleśników deserków, na pyszne śniadanko itp.

Śliwkowy dżem

Składniki:

Śliwkowy dżem

 

  • śliwki 4 kg,
  • cukier 1 kg,
  • woda zimna 1 - 2 szklanek,( w zależności od wielkości garnka),

Sposób przygotowania:

Śliwkowy dżem
Śliwki dokładnie myjemy, następnie kroimy na połówki,usuwamy pestki.

Śliwki wkładamy do dużego garnka.

Zalewamy wodą tak aby dno garnka było zakryte do 1 cm.

Dodajemy cukier i gotujemy na małym gazie do 1 -1,5 godziny, co jakiś czas mieszając aby śliwki sie nie przypaliły.

Gdy dżem ma już odpowiednią konsystencję,przekładamy gorący do czystych wyparzonych słoików.

Słoiki dobrze zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

Na zimę jak znalazł.