Sposób przygotowania:
Śliwkowy dżem
Śliwki dokładnie myjemy, następnie kroimy na połówki,usuwamy pestki.
Śliwki wkładamy do dużego garnka.
Zalewamy wodą tak aby dno garnka było zakryte do 1 cm.
Dodajemy cukier i gotujemy na małym gazie do 1 -1,5 godziny, co jakiś czas mieszając aby śliwki sie nie przypaliły.
Gdy dżem ma już odpowiednią konsystencję,przekładamy gorący do czystych wyparzonych słoików.
Słoiki dobrze zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Na zimę jak znalazł.
Śliwki wkładamy do dużego garnka.
Zalewamy wodą tak aby dno garnka było zakryte do 1 cm.
Dodajemy cukier i gotujemy na małym gazie do 1 -1,5 godziny, co jakiś czas mieszając aby śliwki sie nie przypaliły.
Gdy dżem ma już odpowiednią konsystencję,przekładamy gorący do czystych wyparzonych słoików.
Słoiki dobrze zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Na zimę jak znalazł.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
To prawda;)