Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Dżem bananowo-śliwkowy z wanilią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do dżemu wykorzystałam okrągłe czerwone śliwki, które są aromatyczne, słodkie i bardzo soczyste. Można użyć również renklody lub inne deserowe śliwki.

Dżem bananowo-śliwkowy z wanilią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem bananowo-śliwkowy z wanilią

 

  • banany bez skórek 1,2 kg
  • śliwki czerwone bez pestek 1 kg
  • cukier wanilinowy 1 łyżka
  • laski (3:1) 2 op.
  • cukier trzcinowy 1 szkl.

Sposób przygotowania:

Dżem bananowo-śliwkowy z wanilią
Śliwki przebrać, umyć, wypestkować, włożyć do dużego garnka, dodać cukier waniliowy i dwie laski wanilii przecięte wzdłuż na połówki. Garnek nakryć i gotować 10 minut, aż śliwki puszczą sok. Do śliwek dodać banany pokrojone w plasterki, wymieszać i dusić bez pokrywki, aż owoce się rozpadną i całość lekko odparuje. Pod koniec wyłowić przecięte laski wanilii, wydłubać z nich nasionka wprost do owoców, a resztę lasek wyrzucić. Dusić często mieszając. 

Mus owocowy przestudzi i zmiksować. Dodać cukier trzcinowy i wymieszać do rozpuszczenia. 

Mus owocowy zmiksować z żel-fixem i ponownie ustawić na średnim ogniu. Zagotować często mieszając, a gdy zawrze ogrzewać jeszcze 2 min. 

Wlać gorący dżem do małych słoiczków po sam brzeg, natychmiast zakręcać i stawiać do góry dnem - po 10 minutach, kiedy pokrywki są zassane, odwrócić słoiczki i pozostawić do ostygnięcia. Nie pasteryzować.
Dżem bananowo-śliwkowy z wanilią
Śliwki umyć, wypestkować i połączyć z cukrem.
Dżem bananowo-śliwkowy z wanilią
Do podduszonych śliwek dodać pokrojone banany.
Dżem bananowo-śliwkowy z wanilią
Kiedy dżem się poddusi wyłowić i wycisnąć wanilię.
Dżem bananowo-śliwkowy z wanilią
Składniki zmiksować i połączyć z cukrem i żelfixem.