Sposób przygotowania:
Dżem bananowo-śliwkowy z wanilią
Śliwki przebrać, umyć, wypestkować, włożyć do dużego garnka, dodać cukier waniliowy i dwie laski wanilii przecięte wzdłuż na połówki. Garnek nakryć i gotować 10 minut, aż śliwki puszczą sok. Do śliwek dodać banany pokrojone w plasterki, wymieszać i dusić bez pokrywki, aż owoce się rozpadną i całość lekko odparuje. Pod koniec wyłowić przecięte laski wanilii, wydłubać z nich nasionka wprost do owoców, a resztę lasek wyrzucić. Dusić często mieszając.
Mus owocowy przestudzi i zmiksować. Dodać cukier trzcinowy i wymieszać do rozpuszczenia.
Mus owocowy zmiksować z żel-fixem i ponownie ustawić na średnim ogniu. Zagotować często mieszając, a gdy zawrze ogrzewać jeszcze 2 min.
Wlać gorący dżem do małych słoiczków po sam brzeg, natychmiast zakręcać i stawiać do góry dnem - po 10 minutach, kiedy pokrywki są zassane, odwrócić słoiczki i pozostawić do ostygnięcia. Nie pasteryzować.
Mus owocowy przestudzi i zmiksować. Dodać cukier trzcinowy i wymieszać do rozpuszczenia.
Mus owocowy zmiksować z żel-fixem i ponownie ustawić na średnim ogniu. Zagotować często mieszając, a gdy zawrze ogrzewać jeszcze 2 min.
Wlać gorący dżem do małych słoiczków po sam brzeg, natychmiast zakręcać i stawiać do góry dnem - po 10 minutach, kiedy pokrywki są zassane, odwrócić słoiczki i pozostawić do ostygnięcia. Nie pasteryzować.