Sposób przygotowania:
Sok z aroniiETAP 1:
Owoce aronii pozbawiamy szypułek, przebieramy, myjemy i osuszamy. Aronię przesypujemy do garnka o grubym dnie, wlewamy 4 szklanki wody i sok wyciśnięty z 1 cytryny.
Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, ok. godzinę - owoce w tym czasie puszczą sok. W międzyczasie dobrze wyparzamy i myjemy słoiczki lub butelki i zakrętki.
ETAP 2:
Sok odcedzamy. Owoce, które pozostały na sitku blendujemy, ponownie odcedzamy, sok dodajemy do soku otrzymanego wcześniej.
Do soku dodajemy cukier i gotujemy razem przez ok. 15 minut. Próbujemy, ewentualnie dodajemy jeszcze cukru.
ETAP 3:
Gorący sok przelewamy do słoiczków lub butelek, dokładnie zakręcamy. Soki przechowujemy w chłodnym miejscu, np. w piwnicy.
SylaUla
danielek