Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1057]

Sok z aronii

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sok z aronii ma wiele cennych właściwości: zawiera dużo witamin, wzmacnia odporność, obniża ciśnienie tętnicze, a do tego wszystkiego świetnie smakuje.

Sok z aronii

Składniki:

Sok z aronii

 

  • 2 kg owoców aronii
  • sok z 1 cytryny
  • 0,5 kg cukru (lub więcej, w zależności od preferencji)
  • 4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Sok z aronii

ETAP 1:

Sok z aronii
Owoce aronii wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy

Owoce aronii pozbawiamy szypułek, przebieramy, myjemy i osuszamy. Aronię przesypujemy do garnka o grubym dnie, wlewamy 4 szklanki wody i sok wyciśnięty z 1 cytryny.

Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, ok. godzinę - owoce w tym czasie puszczą sok. W międzyczasie dobrze wyparzamy i myjemy słoiczki lub butelki i zakrętki.

ETAP 2:

Sok z aronii
Sok przecedzamy przez sito, dodajemy cukier, gotujemy

Sok odcedzamy. Owoce, które pozostały na sitku blendujemy, ponownie odcedzamy, sok dodajemy do soku otrzymanego wcześniej.

Do soku dodajemy cukier i gotujemy razem przez ok. 15 minut. Próbujemy, ewentualnie dodajemy jeszcze cukru.

ETAP 3:

Sok z aronii
Gorący sok przelewamy do słoiczków lub butelek, zakręcamy

Gorący sok przelewamy do słoiczków lub butelek, dokładnie zakręcamy. Soki przechowujemy w chłodnym miejscu, np. w piwnicy.

Tagi:

sok przetwory