Sposób przygotowania:
Dżem truskawkowo - jagodowy
Truskawki należy umyć razem z szypułkami i przełożyć do cedzaka. Jak owoce już odcieknąć, trzeba usunąć nożykiem szypułki. Jeżeli ktoś woli mało wyczuwalne kawałki owoców- można oczywiście pokroić truskawki na mniejsze kawałki. Ja tego nie robiłam. Jagody również opłukać pod bieżącą wodą. Wszystkie owoce włożyć do garnka i wymieszać z cukrem. Garnek postawić na gaz i podgrzewać na małym ogniu. Gotować do momentu, aż cukier się rozpuści, a owoce będą miały odpowiednią dla nas wielkość. Ja lubię duże kawałki owoców, więc po zagotowaniu całości, podgrzewałam jeszcze 3-4 minuty. Gotowy dżem przelać do wyparzonych słoików lub do miseczek żeby zjeść od razu :). Zakręcić pokrywki słoików i odstawić do góry dnem na ściereczce. Zostawić słoiki na 8 godzin. Po tym czasie można odwrócić słoiki :)