Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 759]

Jagody w słoiczku (do naleśników)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam naleśniki z jagodami. Aby nie czekać na taki przysmak do kolejnego lata, przygotowuję jagody w słoiczkach. Zawartość słoiczka wystarczy podgrzać i dodać do naleśników, aby uzyskać smak lata nawet zimą.

Jagody w słoiczku (do naleśników)

Składniki:

Jagody w słoiczku (do naleśników)

 

  • 2 kg jagód
  • 2 szklanki cukru żelującego
  • 4 opakowania cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Jagody w słoiczku (do naleśników)
Jagody przebieramy, myjemy i osuszamy. Owoce zasypujemy cukrem, dodajemy cukier waniliowy. Jagody przekładamy do garnka z grubym dnem.

Jagody podgrzewamy, aż puszczą sok i się zagotują, a następnie dusimy kilkanaście minut. Jagody przekładamy do słoików, dobrze zamykamu i pasteryzujemy.

Odstawiamy do piwnicy.