kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Dżem truskawkowo-pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis na ten dżem znalazłam w ksiązce o kuchni polskiej i od razu wiedziaął, ze go przygotuję. Jest słodziutki, lekko kwaskowy z wyczuwalnymi kawałkami owoców. Przepyszny do pieczywa, naleśników lub... wyjadania łyżeczką.

Dżem truskawkowo-pomarańczowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem truskawkowo-pomarańczowy

 

Sposób przygotowania:

Dżem truskawkowo-pomarańczowy
Owoce myjemy. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy na pół, z pomarańczy ścieramy skórkę. Pomarańcze filetujemy, a z pozostałej części wyciskamy sok bezpośrednio do truskawek. Dosypujemy cukier i gotujemy aż dżem się odparuje i zagęści. Cytryny myjemy, ocieramy skórki do gotującego się dżemu oraz wyciskamy z nich sok. Gotujemy jeszcze chwile dla połączenia się smaków. Gorący dżem przelewamy do wysterylizowanych lub wyparzonych słoików. Odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.
Dżem truskawkowo-pomarańczowy
Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy na pół, z pomarańczy ścieramy skórkę
Dżem truskawkowo-pomarańczowy
Pomarancze filetujemy, a z pozostałej częsci wyciskamy sok bezpośrednio do truskawek
Dżem truskawkowo-pomarańczowy
Pomarancze filetujemy, a z pozostałej częsci wyciskamy sok bezpośrednio do truskawek
Dżem truskawkowo-pomarańczowy
Dosypujemy cukier i gotujemy aż płyn odparuje