Sposób przygotowania:
Swojski dżem brzoskwiniowy
Brzoskwinie przebrać, usunąć nadpsute i uszkodzone, usunąć ogonki, następnie dokładnie umyć pod bieżącą wodą, obrać je cieniutko, usunąć z owoców pestki, włożyć do dużego i szerokiego rondla, dodać goździki do owoców, następnie podlać niewielką ilością wody i rozgotować, stale mieszając owoce. Po czym dodać cukier i żelfix, mieszać i wysmażać dżem. Ostudzić dżem. Następnie dżem porcjować do słoików, wytrzeć brzegi słoiczków, zamknąć szczelnie , włożyć słoiczki do garnka i gotować w dużym garnku słoiki przez około 15 minut. Ostudzić dżem, wyjąć obracając do góry dnem. Gotowy dżem wynieść do chłodnego i ciemnego pomieszczenia. Dżem jest idealny do kanapek, tostów i deserów.