Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Dżem z chilli i pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Słodko-pikantny dżem idealny do mięs i wędlin, który sprawdzi się także znakomicie jako dodatek do sosów czy marynat, albo jadalny prezent świąteczny. Polecam.

Dżem z chilli i pomarańczy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem z chilli i pomarańczy

 

  • 6 szt. pomarańczy
  • 4-6 papryczek chilli ( w zależności od stopnia ostrości)
  • 2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki octu winnego lub jabłkowego

Sposób przygotowania:

Dżem z chilli i pomarańczy
Pomarańcze filetujemy ( tzn. ostrym nożem odcinamy górę i dół pomarańczy. Następnie ścinamy skórkę od góry do dołu starając się ścinać samą skórkę bez miąższu. Kiedy pomarańcza będzie obrana umieszczamy nóż przy błonce wykrawamy środek miąższu i przechodzimy do kolejnej błonki).

Fileciki z pomarańczy bez błonek i białego albedo przekładamy do garnka. Z pozostałej części pomarańczy wyciskamy sok, wlewamy go do garnka).

Papryczkę chilli bardzo drobno siekamy lub blendujemy za pomocą blendera dodajemy do garnka z pomarańczami. Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy ocet – mieszamy. Całość zagotowujemy na dużym ogniu, następnie zmniejszamy płomień na średni i gotujemy dżem (co jakiś czas mieszając ) 30-45 minut.

Gotowy dżem przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem na desce i odstawiamy do wystygnięcia.

Dżem pasuje do mięs, wędlin, marynat , sosów i na kanapki, smacznego.

PS. Z tej ilości składników wyszły mi 2 słoiczki po 220 ml
Dżem z chilli i pomarańczy
Fileciki z pomarańczy bez błonek i białego albedo przekładamy do garnka. Z pozostałej części pomarańczy wyciskamy sok, wlewamy go do garnka).
Dżem z chilli i pomarańczy
Papryczkę chilli bardzo drobno siekamy lub blendujemy za pomocą blendera dodajemy do garnka z pomarańczami. Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy ocet – mieszamy.
Dżem z chilli i pomarańczy
Całość zagotowujemy na dużym ogniu, następnie zmniejszamy płomień na średni i gotujemy dżem (co jakiś czas mieszając ) 30-45 minut.
Dżem z chilli i pomarańczy
Gotowy dżem przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem na desce i odstawiamy do wystygnięcia.