Sposób przygotowania:
Dżem z chilli i pomarańczy
Pomarańcze filetujemy ( tzn. ostrym nożem odcinamy górę i dół pomarańczy. Następnie ścinamy skórkę od góry do dołu starając się ścinać samą skórkę bez miąższu. Kiedy pomarańcza będzie obrana umieszczamy nóż przy błonce wykrawamy środek miąższu i przechodzimy do kolejnej błonki).
Fileciki z pomarańczy bez błonek i białego albedo przekładamy do garnka. Z pozostałej części pomarańczy wyciskamy sok, wlewamy go do garnka).
Papryczkę chilli bardzo drobno siekamy lub blendujemy za pomocą blendera dodajemy do garnka z pomarańczami. Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy ocet – mieszamy. Całość zagotowujemy na dużym ogniu, następnie zmniejszamy płomień na średni i gotujemy dżem (co jakiś czas mieszając ) 30-45 minut.
Gotowy dżem przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem na desce i odstawiamy do wystygnięcia.
Dżem pasuje do mięs, wędlin, marynat , sosów i na kanapki, smacznego.
PS. Z tej ilości składników wyszły mi 2 słoiczki po 220 ml
Fileciki z pomarańczy bez błonek i białego albedo przekładamy do garnka. Z pozostałej części pomarańczy wyciskamy sok, wlewamy go do garnka).
Papryczkę chilli bardzo drobno siekamy lub blendujemy za pomocą blendera dodajemy do garnka z pomarańczami. Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy ocet – mieszamy. Całość zagotowujemy na dużym ogniu, następnie zmniejszamy płomień na średni i gotujemy dżem (co jakiś czas mieszając ) 30-45 minut.
Gotowy dżem przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem na desce i odstawiamy do wystygnięcia.
Dżem pasuje do mięs, wędlin, marynat , sosów i na kanapki, smacznego.
PS. Z tej ilości składników wyszły mi 2 słoiczki po 220 ml
mocsłodkości
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki