Sposób przygotowania:
Dżem z zielonych pomidorów.- Sparz pomidory, obierz je ze skórki, usuń szypułkę zostawiając pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do dużego rondla o grubym dnie. Dodaj cukier, skórkę i sok z cytryny (Wcześniej cytryny myjemy i sparzamy wrzątkiem.); duś 40 min, mieszając co jakiś czas. Żeby sprawdzić, czy dżem ma odpowiednią konsystencję, zrób próbę: połóż łyżeczkę dżemu na talerz. Jeśli dżem nie rozlewa się, jest gotowy.
- Przełóż gorący dżem do wygotowanych, suchych słoików. Nie napełniaj słoików po samo wieko: zostaw 2 cm od góry. Dobrze zakręć słoiki. Pasteryzowanie: na dno dużego rondla połóż kawałek płótna (żeby szkło nie pękło podczas gotowania), wstaw słoiki, zalej wodą i gotuj około 35 min. Nie wyjmuj, zanim nie ostygną. Na koniec przenieś słoiki w chłodne, ciemne miejsce. Dżem powinien być przechowywany nie krócej niż 3 miesiące i nie dłużej niż 18 miesięcy. Najlepiej naklej na słoiki naklejki z dokładną datą. Życzę Smacznego;-)
- UWAGI: Dżem nadaje się do nadziewania rożków i naleśników oraz przekładania tortów. Jest też ciekawym i oryginalnym dodatkiem do mięs na zimno i ciepło.