SUPERPRZEPIS

Dżem truskawkowo- pomarańczowy

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Dżem truskawkowo- pomarańczowy Więcej zdjęć (2)

Lekko kwaskowy dżem truskawkowo- pomarańczowy z otartą skórką pomarańczy. Idealny do naleśników i wszelkich deserów.

Składniki:

Dżem truskawkowo- pomarańczowy

 

  • Na ok 10 słoiczków (330g)

 

  • 2 kg truskawek
  • 2 pomarańcze
  • 550 g cukru kryształu
  • 150 g drobnego cukru trzcinowego
  • 2 opakowania np. dżemix`u, konfitur-fix`u lub żelfix`u
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Dżem truskawkowo- pomarańczowy
Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Zagniatamy. Pomarańcze dokładnie myjemy, jedną sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Obieramy i dzielimy na małe cząstki. Delikatnie zgniecione przekładamy do garnka z truskawkami wraz z sokiem, wsypujemy cynamon oraz substancje żelujące i stawiamy na ogniu. Gotujemy ok 2 minuty cały czas mieszając. Następnie dodajemy pozostałe składniki czyli cukier kryształ trzcinowy i skórkę pomarańczową.

Gotujemy ok 5 minut. Przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na kilka godzin. Przechowujemy w zaciemnionym miejscu, po otwarciu w lodówce. 
Dżem truskawkowo- pomarańczowy
Rozdrobnione truskawki łączymy z posiekaną pomarańczą