bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 871]

Książka Kucharska: Przepisy na domowe przetwory z owoców

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Dżem jest bardzo smaczny i niezwykle aromatyczny, robiłam go po raz pierwszy i przyznam że mnie zachwycił.

Dżem truskawkowo-rabarbarowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

 

 

 

  • 1,5 kilograma cukru

Sposób przygotowania:

Dżem truskawkowo-rabarbarowy
Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki, truskawki pozbawiamy szypułek i myjemy, większe kroimy na mniejsze części. Do garnka z grubym dnem przekładamy rabarbar, wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy na godzinę żeby rabarbar puścił sok. Dodajemy truskawki, smażymy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż dżem będzie gęsty.

Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, suchych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Słoiki przykrywamy dokładnie ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia.  


Dżem truskawkowo-rabarbarowy
Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki i zasypujemy cukrem .
Dżem truskawkowo-rabarbarowy
Dodajemy truskawki i smażymy do momentu aż dżem zgęstnieje .
Dżem truskawkowo-rabarbarowy
Gorący dżem przekładamy do umytych słoików .