Sposób przygotowania:
Dżem truskawkowo-rabarbarowy
Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki, truskawki pozbawiamy szypułek i myjemy, większe kroimy na mniejsze części. Do garnka z grubym dnem przekładamy rabarbar, wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy na godzinę żeby rabarbar puścił sok. Dodajemy truskawki, smażymy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż dżem będzie gęsty.
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, suchych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Słoiki przykrywamy dokładnie ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, suchych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Słoiki przykrywamy dokładnie ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia.
![Dżem truskawkowo-rabarbarowy Dżem truskawkowo-rabarbarowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/dzem-truskawkowo-rabarbarowy-353131.jpg)
![Dżem truskawkowo-rabarbarowy Dżem truskawkowo-rabarbarowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/dzem-truskawkowo-rabarbarowy-353134.jpg)
![Dżem truskawkowo-rabarbarowy Dżem truskawkowo-rabarbarowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/dzem-truskawkowo-rabarbarowy-353135.jpg)