Sposób przygotowania:
Dżem truskawkowo- waniliowy
Truskawki dokładnie płuczemy, odsączamy na sicie. Usuwamy szypułki, wkładamy owoce do garnka z grubym dnem. Zagotowujemy na dużym ogniu, po czym zmniejszamy płomień i gotujemy około 30 minut (w tym czasie kilka razy owoce dokładnie mieszamy). Truskawki pozostawiamy do całkowitego wystudzenia i znowu podgrzewamy na niewielkim ogniu około 15 minut, co chwilę mieszając. Owoce puszczą sporo soku, więc czynność podgrzewania i studzenia trzeba powtórzyć kilka razy. Sok można również wcześniej zlać i zawekować, ale ja lubię dżemy długo smażone, które zachowują cały smak i aromat, dlatego nigdy tego nie robię). Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy ziarenka, które wrzucamy wraz z laską do truskawek, gdy większość soku odparuje. Podgrzewamy do czasu aż dżem zgęstnieje, ale będzie w nim jeszcze trochę soku. Doprawiamy do smaku ksylitolem (ja miałam dosyć słodkie truskawki, więc ksylitolu użyłam naprawdę niewiele- góra 10 dag, jego ilość zależy jednak od Waszych osobistych preferencji i tego jak słodkie są owoce), wyciągamy kawałki laski wanilii. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych wrzątkiem i osuszonych słoiczków. Zakręcamy dokładnie. Wkładamy do garnka wyłożonego papierem lub ścierką (co zapobiegnie pęknięciu słoików). Wlewamy wrzącą wodę, aby sięgała do 3/4 lub 2/3 wysokości słoików. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, aby woda tylko lekko "pyrkała" i gotujemy około 10 minut. Gorące słoiki wyciągamy, ponownie dokręcamy. Układamy na ścierce do góry dnem. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.