kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z whisky

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepyszny dżem truskawkowo-rabarbarowy z nutą whisky. Dzięki dodatkowi soku i skórki z cytryny jest lekko kwaskowy i absolutnie przepyszny.

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z whisky Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z whisky

 

Sposób przygotowania:

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z whisky
Owoce myjemy, rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Dosypujemy cukier i dolewamy whisky. Gotujemy aż dżem się odparuje i zagęści. Cytryny myjemy, ocieramy skórki do gotującego się dżemu oraz wyciskamy z nich sok. Gotujemy jeszcze chwile dla połączenia się smaków. Gorący dżem przelewamy do wysterylizowanych lub wyparzonych słoików. Odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.
Dżem truskawkowo-rabarbarowy z whisky
Owoce myjemy, rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Dosypujemy cukier i dolewamy whisky. Gotujemy aż dżem się odparuje i zagęści.