bogda46

bogda46

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

dżem truskawkowo - rabarbarowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

kożystajmy póki są truskawki.......

dżem truskawkowo - rabarbarowy

Składniki:

dżem truskawkowo - rabarbarowy

 

  • 1/2 kg rabarbaru (waga po obraniu)
  • 1/2 kg truskawek (waga po obraniu)
  • 1/2 szkl. białego wina (słodkie lub półsłodkie)
  • 1/2 kg cukru
  • żelfix 1:2

Sposób przygotowania:

dżem truskawkowo - rabarbarowy
Obrany rabarbar pokroić w małe kawałki , zalać winem i gotować aż się zeszkli . Dodać rozdrobnione truskawki i dalej postępować jak w opisie na żelfix-ie .

Jeśli ktoś lubi słodkie dżemy , wtedy wziąść kilogram cukru i żelfix 1:1 .

Dżemy na bazie żelfixu robię od kilkunastu lat i sprawdziłam że "trzymają" nawet 4-5 lat .