Sposób przygotowania:
dżem truskawkowo - rabarbarowy
Obrany rabarbar pokroić w małe kawałki , zalać winem i gotować aż się zeszkli . Dodać rozdrobnione truskawki i dalej postępować jak w opisie na żelfix-ie .
Jeśli ktoś lubi słodkie dżemy , wtedy wziąść kilogram cukru i żelfix 1:1 .
Dżemy na bazie żelfixu robię od kilkunastu lat i sprawdziłam że "trzymają" nawet 4-5 lat .
Jeśli ktoś lubi słodkie dżemy , wtedy wziąść kilogram cukru i żelfix 1:1 .
Dżemy na bazie żelfixu robię od kilkunastu lat i sprawdziłam że "trzymają" nawet 4-5 lat .
msewka
Henia
Połączenie ciekawe, przepis interesujący, tylko dlaczego przepis nie jest na dżem, a na zastosowanie sztucznych wspomagaczy czyli zastosowanie żelfixu? Czy nie da się go zrobić tradycyjnie?
bogda46
Heniu , jak najbardziej można tradycyjnie , poprostu smażysz tak długo aż bedzie gęstnieć na spodeczku . Ja robię na żelfix-ie z braku czasu i zapewniam , iż wcale nie jest gorszy od tradycyjnego .
Henia
Wiem, że są dobre, ale bardzo tęsknie do takich prawdziwych konfiturek z dzieciństwa! Teraz tyle tych sztuczności w kuchni!