2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Prosty i smakowity dżem z nutką rabarbaru i mięty

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Składniki:

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

 

Sposób przygotowania:

Dżem truskawkowo-rabarbarowy
Truskawki myjemy obieramy z szypułek rabarbar umyć osuszyć końcówki odkroić .Truskawki pokroić na ćwiartki a rabarbar na małe kawałki. Włozyć owoce do rondla o gubym dnie zasypać cukrem i odstawić na 3 godziny żeby owoce puściły sok.Po upływie tego czasu owoce zagotować ciagle mieszajac gotować około 20 minut. Miętę opłukać,osuszyć i posiekać na drobno nozem dodać do dżemu wymieszać i ponownie zagotować .Gotowy dżem wkładać do wymytych osuszonych małych słoiczków zakrecać natychmiast odwrócić do gury dnem i okręcić w gruby koc.Zostawić tak do całkowitego wystygniecia po czym wyjać z koca i wynieść do spiżarni.