Sposób przygotowania:
Dżem truskawkowy
Truskawki dokładnie umyć i odszypułkować. W zależności od tego jaki dżem chcemy- możemy rozgnieść owoce np. tłuczkiem do ziemniaków bądź zostawić całe kawałki. Owoce zagotowujemy, dodajemy do nich 1 szklankę cukru wymieszaną z pektyną, Gotujemy ok 5 minut ciągle mieszając, następnie wsypujemy pozostałą ilość cukru i mieszamy aż do rozpuszczenia.
Dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i odstawiamy z ognia. Delikatnie ściągamy pianę łyżkę- jeśli jest i przelewamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy ok 20 minut. Odstawiamy na kilka godzin do góry dnem.
Dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i odstawiamy z ognia. Delikatnie ściągamy pianę łyżkę- jeśli jest i przelewamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy ok 20 minut. Odstawiamy na kilka godzin do góry dnem.