rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Dżem truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Najprostszy, najmniej pracochłonny, a równie smaczny dżem truskawkowy, który będzie doskonałym dodatkiem do naszych deserów czy słodkich obiadów.

Dżem truskawkowy

Składniki:

Dżem truskawkowy

 

  • Na ok 10 słoiczków (350g)

 

  • 2 kg truskawek
  • 1kg cukru kryształu
  • 1 opakowanie pektyny (30g)
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Dżem truskawkowy
Truskawki dokładnie umyć i odszypułkować. W zależności od tego jaki dżem chcemy- możemy rozgnieść owoce np. tłuczkiem do ziemniaków bądź zostawić całe kawałki. Owoce zagotowujemy, dodajemy do nich 1 szklankę cukru wymieszaną z pektyną, Gotujemy ok 5 minut ciągle mieszając, następnie wsypujemy pozostałą ilość cukru i mieszamy aż do rozpuszczenia.

Dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i odstawiamy z ognia. Delikatnie ściągamy pianę łyżkę- jeśli jest i przelewamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy ok 20 minut. Odstawiamy na kilka godzin do góry dnem.