Sposób przygotowania:
Dżem truskawkowy z żurawiną i migdałami
Truskawki umyć, wrzucić do garnka i gotować 5 minut. Po tym czasie dodać cukier żelujący i cukier biały i od czasu do czasu mieszając gotować 30 minut. Następnie dodać żurawinę i dalej gotować ( smażyć ) dalsze 15 minut. Na koniec dodać płatki migdałowe i smażyć dżem następne 15 - 20 minut. Gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiczki ( u mnie 3 po 300 ml ) i szybko zakręcić. Jeżeli dżem będzie zużyty w szybkim czasie nie ma potrzeby pasteryzacji, ale jeśli chcemy zostawić na dłużej to należy zapasteryzować. Taki dżemik świetnie sprawdzi się do ciast, naleśników lub świeżego pieczywa.
zbysiowa
edytaha
Netka
zewa
kołczu
zewa
A ja dziś jadłam na jeszcze ciepłej domowej bułeczce, to dopiero był smak :)
Elficzna
zewa
Dziękuję :)