Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 342]

Dżem węgierkowy z agarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dość szybki i bardzo prosty miksowany dżem ze śliwek węgierek z dodatkiem niewielkiej ilości cukru brzozowego oraz zagęszczony agarem.

Dżem węgierkowy z agarem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dżem węgierkowy z agarem

 

  • Śliwki węgierki 2 kg
  • Cukier brzozowy (ksylitol) do smaku
  • Agar-agar 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Dżem węgierkowy z agarem
Przebrać śliwki wybierając wyłącznie te najbardziej dojrzałe. Umyć owoce, wypestkować i wrzucić do garnka. Dolać symboliczną ilość wody (tylko tyle, aby śliwki nie przywierały), nakryć pokrywką i ogrzewać do czasu, aż puszczą sok, zupełnie zmiękną i zmienią kolor.

Zmiksować i dodać kilka łyżek ksylitolu dostosowując poziom słodyczy do własnego smaku. Wymieszać do rozpuszczenia. 

Dodać 3 łyżki agaru, dokładnie wymieszać, nakryć i podgrzewać na minimalnym ogniu kilkanaście minut co jakiś czas mieszając. 

Gorącym dżemem napełnić średnie słoiczki, zakręcić i zapasteryzować.
Dżem węgierkowy z agarem
Śliwki przebrać, umyć, wypestkować - większe pokroić.
Dżem węgierkowy z agarem
Rozgotowane śliwki węgierki dosłodzić i zmiksować.
Dżem węgierkowy z agarem
Do zmiksowanych śliwek dodać agar-agar i wymieszać.