Sposób przygotowania:
Dżem węgierkowy z agarem
Przebrać śliwki wybierając wyłącznie te najbardziej dojrzałe. Umyć owoce, wypestkować i wrzucić do garnka. Dolać symboliczną ilość wody (tylko tyle, aby śliwki nie przywierały), nakryć pokrywką i ogrzewać do czasu, aż puszczą sok, zupełnie zmiękną i zmienią kolor.
Zmiksować i dodać kilka łyżek ksylitolu dostosowując poziom słodyczy do własnego smaku. Wymieszać do rozpuszczenia.
Dodać 3 łyżki agaru, dokładnie wymieszać, nakryć i podgrzewać na minimalnym ogniu kilkanaście minut co jakiś czas mieszając.
Gorącym dżemem napełnić średnie słoiczki, zakręcić i zapasteryzować.
Zmiksować i dodać kilka łyżek ksylitolu dostosowując poziom słodyczy do własnego smaku. Wymieszać do rozpuszczenia.
Dodać 3 łyżki agaru, dokładnie wymieszać, nakryć i podgrzewać na minimalnym ogniu kilkanaście minut co jakiś czas mieszając.
Gorącym dżemem napełnić średnie słoiczki, zakręcić i zapasteryzować.