SUPERPRZEPIS

Pilaw z czerwoną kapustą

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pilaw z czerwoną kapustą Więcej zdjęć (5)

Czerwoną kapustę uwielbiam za piękny kolor i smak. Obiad z jej udziałem także jest pyszny. Jeśli połączymy ją z aromatycznym ryżem i mięskiem nie może być inaczej:)

Składniki:

Pilaw z czerwoną kapustą

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki ryżu długoziarnistego,
  • 1 cebula biała,
  • 1 cebula czerwona,
  • 400 gram mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
  • 0,5 główki czerwonej kapusty,
  • 0,5 literatki czerwonego wina,
  • 1 łyżka octu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej,
  • sól do smaku,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • papryka ostra do smaku,
  • kostka rosołowa,
  • natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania:

Pilaw z czerwoną kapustą

ETAP 1

Pilaw z czerwoną kapustą
ryż przysmażamy na cebuli

Jasną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy na oleju.

Do zrumienionej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ryż.

Obsmażamy go około 2 minuty. Następnie całość zalewamy 3 szklankami wody.

Do ryżu dodajemy kostkę rosołową i gotujemy go do momentu jak wchłonie wodę.

Gotowy przykrywamy pokrywką i odstawiamy by „doszedł” na koło 30- 40 minut.

ETAP 2

Pilaw z czerwoną kapustą
kapustę dodajemy do zrumienionej cebuli

Między czasie czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną przysmażamy na oleju. Do zeszklonej dodajemy cienko poszatkowaną kapustkę.

ETAP 3

Pilaw z czerwoną kapustą
smażymy kapustkę i doprawiamy do smaku

Kapustkę obsmażamy, po czym podlewamy winem. Dusimy ją do miękkości, doprawiając solą i pieprze do smaku. W trakcie duszenia w razie konieczności podlewamy wodą. Gotową łączymy z octem i zdejmujemy z ognia.

ETAP 4

Pilaw z czerwoną kapustą
mięso mielone przysmażamy

Na oddzielnej patelni przysmażamy na oleju mięso mielone doprawiając je do smaku solą, pieprzem oraz papryką według uznania.

ETAP 5

Pilaw z czerwoną kapustą
łączymy ze sobą przygotowane składniki dania

Gotowy ryż łączymy z przysmażonym mięsem oraz kapustą. Danie porcjujemy na talerze i podajemy.


Tagi:

danie