Sposób przygotowania:
Pilaw z czerwoną kapustąETAP 1
Jasną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy na oleju.
Do zrumienionej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ryż.
Obsmażamy go około 2 minuty. Następnie całość zalewamy 3 szklankami wody.
Do ryżu dodajemy kostkę rosołową i gotujemy go do momentu jak wchłonie wodę.
Gotowy przykrywamy pokrywką i odstawiamy by „doszedł” na koło 30- 40 minut.
ETAP 2
Między czasie czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną przysmażamy na oleju. Do zeszklonej dodajemy cienko poszatkowaną kapustkę.
ETAP 3
Kapustkę obsmażamy, po czym podlewamy winem. Dusimy ją do miękkości, doprawiając solą i pieprze do smaku. W trakcie duszenia w razie konieczności podlewamy wodą. Gotową łączymy z octem i zdejmujemy z ognia.
ETAP 4
Na oddzielnej patelni przysmażamy na oleju mięso mielone doprawiając je do smaku solą, pieprzem oraz papryką według uznania.
ETAP 5
Gotowy ryż łączymy z przysmażonym mięsem oraz kapustą. Danie porcjujemy na talerze i podajemy.
SylaUla
cherry
AldiNonia