SUPERPRZEPIS

Mielone „knedle” ze śliwką

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Mielone „knedle”  ze śliwką Więcej zdjęć (5)

Nie każdy przepada za mięsno- owocowym połączeniem. Oczywiście szanuje to, ale zachęcam do takich eksperymentów. Połączenie śliwki i mielonym mogę polecić, jako danie, które posmakuje każdemu.

Składniki:

Mielone „knedle” ze śliwką

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
  • 1 mała cebula,
  • 0,5 bułki,
  • Mleko do namoczenia bułki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 duże jajko,
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • Około 8 śliwek węgierskich (ilość zależy od ich wielkości),
  • Olej do smażenia,
  • Bułka tarta do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Mielone „knedle” ze śliwką

ETAP 1

Mielone „knedle”  ze śliwką
łączymy składniki masy mięsnej

Bułkę namaczamy w mleku. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Do miski przekładamy mięso. Dodajemy do niego przygotowaną cebulę, bułkę, jajko, natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy doprawiając do smaku przyprawami.

ETAP 2

Mielone „knedle”  ze śliwką
z owoców usuwamy pestki

Śliwy myjemy i osuszamy. Gotowe nacinamy do połowy i usuwamy z nich pestki.

ETAP 3

Mielone „knedle”  ze śliwką
formujemy kotleciki nadziane śliwką

Kolejno odrywamy porcje ciasta. Formujemy z niej kulę, którą spłaszczamy. Na środku porcji mięsa umieszczamy pozbawioną pestki śliwę. Mięso naciągamy na owoc, formując „mięsnego knedla”.

ETAP 4

Mielone „knedle”  ze śliwką
kotleciki obtaczamy w bułce tartej

Tak przygotowane kotleciki obtaczamy w bułce tartej.

ETAP 5

Mielone „knedle”  ze śliwką
smażymy kotleciki

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy kotlety. Powinny być zanurzone w oleju do połowy wysokości. „Knedle” smażymy do zrumienienia z dwóch stron.
Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy.