Sposób przygotowania:
Mielone „knedle” ze śliwkąETAP 1
Bułkę namaczamy w mleku. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Do miski przekładamy mięso. Dodajemy do niego przygotowaną cebulę, bułkę, jajko, natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy doprawiając do smaku przyprawami.
ETAP 2
Śliwy myjemy i osuszamy. Gotowe nacinamy do połowy i usuwamy z nich pestki.
ETAP 3
Kolejno odrywamy porcje ciasta. Formujemy z niej kulę, którą spłaszczamy. Na środku porcji mięsa umieszczamy pozbawioną pestki śliwę. Mięso naciągamy na owoc, formując „mięsnego knedla”.
ETAP 4
Tak przygotowane kotleciki obtaczamy w bułce tartej.
ETAP 5
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy kotlety. Powinny być zanurzone w oleju do połowy wysokości. „Knedle” smażymy do zrumienienia z dwóch stron.
Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy.
SylaUla
cherry
demisec