Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 847]

Ogórki kiszone na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ogórki kiszone to pozycja obowiązkowa wśród przetworów. Właśnie teraz jest najlepszy czas na ich przygotowanie.

Ogórki kiszone na zimę

Składniki:

Ogórki kiszone na zimę

Na 4 słoiki:

  • Ok. 35-40 sztuk ogórków gruntowych
  • 2 litry wody
  • 2 czubate łyżki soli
  • 12 ząbków czosnku
  • 8 liści dębu
  • 8 liści wiśni
  • koper
  • chrzan (8 kawałków)

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone na zimę

ETAP 1:

Ogórki kiszone na zimę
Ogórki myjemy. Następnie ustawiamy je w słoikach.

Słoiki i nakrętki myjemy, wyparzamy.

Wodę zagotowujemy z solą, studzimy.

Ogórki myjemy.

ETAP 2:

Ogórki kiszone na zimę
Do każdego słoika wkładamy ulubione dodatki do ogórków

Ząbki czosnku obieramy, ugniatamy bokiem noża. Chrzan obieramy.

Ogórki ustawiamy pionowo, ciasno w słoikach.

Między ogórki wciskamy dodatki: ząbki czosnku, liście dębu, liście wiśni, chrzan, na wierzch układamy koper. Całość zalewamy wodą z solą.

ETAP 3:

Ogórki kiszone na zimę
Słoiki z ogórkami dobrze zakręcamy i odstawiamy

Słoiki mocno zakręcamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Przez pierwszą dobę słoiki pozostawiamy przykryte kocem.