Sposób przygotowania:
Konfitura z aroniiETAP 1
![Konfitura z aronii Konfitura z aronii](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/konfitura-z-aronii-373709.jpg)
Aronie myjemy i osuszamy.
ETAP 2
![Konfitura z aronii Konfitura z aronii](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/konfitura-z-aronii-373710.jpg)
Tak przygotowaną przekładamy do garnka i zalewamy gotującą wodą. W gorącej wodzie trzymamy około 5 minut. Po tym czasie wodę odsączamy.
ETAP 3
![Konfitura z aronii Konfitura z aronii](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/konfitura-z-aronii-373711.jpg)
Do soku jabłkowego dodajemy cukier i gotujemy syrop.
ETAP 4
![Konfitura z aronii Konfitura z aronii](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/konfitura-z-aronii-373713.jpg)
Gotowy wlewamy do odsączonej aronii. Całość gotujemy około 15 minut, a następnie odstawiamy na ok. 10 godzi (lub na noc).
ETAP 5
![Konfitura z aronii Konfitura z aronii](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/konfitura-z-aronii-373714.jpg)
Po tym czasie konfiturę gotujemy na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W trakcie smażenia możemy delikatnie ją zmiksować, by rozdrobnić aronię.
Gotowy dżem przekładamy do przygotowanym słoików. Dokładnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy około 15 minut.