Sposób przygotowania:
Dżem z aronii, borówek i truskawekETAP 1:
Aronię umyć, osuszyć i włożyć do zamrażarki przynajmniej na 24 godziny. Następnie wsypać do garnka z grubym dnem, wymieszać z borówkami, wlać pół szklanki wody i gotować mieszając od czasu do czasu.
ETAP 2:
Po dwudziestu minutach gotowania część aronii z borówkami rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub nie dokładnie zmiksować. Wsypać truskawki bez szypułek, wymieszać i gotować około 20 minut, wyłączyć palnik, odłożyć na 2-3 godziny.
ETAP 3:
Następnie owoce zagotować, dodać cukier i mieszając gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec wymieszać z sokiem z cytryny.
Gorący dżem przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoiczków, szczelnie zamknąć, pasteryzować około 20 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.