Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Dżem z aronii, borówek i truskawek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Połączenie aronii z borówkami i truskawkami to pomysł na bardzo smaczny dżem domowej roboty. Polecam.

Dżem z aronii, borówek i truskawek

Składniki:

Dżem z aronii, borówek i truskawek

Lista składników

Sposób przygotowania:

Dżem z aronii, borówek i truskawek

ETAP 1:

Dżem z aronii, borówek i truskawek
Borówki połączyć z aronią i gotować około 20 minut

Aronię umyć, osuszyć i włożyć do zamrażarki przynajmniej na 24 godziny. Następnie wsypać do garnka z grubym dnem, wymieszać z borówkami, wlać pół szklanki wody i gotować mieszając od czasu do czasu.

ETAP 2:

Dżem z aronii, borówek i truskawek
Do lekko rozgotowanej aronii dodać truskawki

Po dwudziestu minutach gotowania część aronii z borówkami rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub nie dokładnie zmiksować. Wsypać truskawki bez szypułek, wymieszać i gotować około 20 minut, wyłączyć palnik, odłożyć na 2-3 godziny.

ETAP 3:

Dżem z aronii, borówek i truskawek
Dodać cukier i gotować do uzyskania odpowiedniej gęstości.

Następnie owoce zagotować, dodać cukier i mieszając gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec wymieszać z sokiem z cytryny.
Gorący dżem przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoiczków, szczelnie zamknąć, pasteryzować około 20 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.