SUPERPRZEPIS

Dżem malinowo-aroniowy

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Dżem  malinowo-aroniowy Więcej zdjęć (3)

Zazwyczaj aronię w przetworach łączyłam z jabłkiem, czy cytryną. W takim zestawieniu traciła ona swój cierpki smak. Tym razem dla odmiany w duecie z aronią wystąpiły maliny. Efekt wyszedł rewelacyjny.

Składniki:

Dżem malinowo-aroniowy

SKŁADNIKI:

Sposób przygotowania:

Dżem malinowo-aroniowy

ETAP 1

Dżem  malinowo-aroniowy
Przepraną aronię myjemy i odsączamy z wody

Aronię przepłukujemy i osuszamy. Maliny przebieramy.

ETAP 2

Dżem  malinowo-aroniowy
Maliny oraz aronię łączymy, dodajemy cukier i stawiamy na ogniu

Gotowe owoce łączymy ze sobą i zasypujemy cukrem. Tak przygotowane stawiamy na ogniu, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i zagotowujemy.

ETAP 3

Dżem  malinowo-aroniowy
Smażymy dżem, co jakiś czas mieszając

Owoce smażymy na wolnym ogniu około 1- 1,5 godziny (do uzyskania odpowiedniej konsystencji dżemu).

ETAP 4

Dżem  malinowo-aroniowy
Gdy aronia zmięknie dżem miksujemy

Gdy aronia zmięknie całość delikatnie miksujemy, by rozbić jej owoce.

ETAP 5

Dżem  malinowo-aroniowy
Słoiki dokłądnie myjemy, napełniamy dżemem.

W trakcie smażenie dżem co jakiś czas mieszamy, zwłaszcza pod koniec, gdy nadmiar płynu zostanie zredukowany. Gotowy dżemik przekładamy do przygotowanych słoiczków. Szczelnie je zamykamy. Dżem dodatkowo pasteryzujemy około 10 minut.