Sposób przygotowania:
Dżem malinowo-aroniowyETAP 1
Aronię przepłukujemy i osuszamy. Maliny przebieramy.
ETAP 2
Gotowe owoce łączymy ze sobą i zasypujemy cukrem. Tak przygotowane stawiamy na ogniu, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i zagotowujemy.
ETAP 3
Owoce smażymy na wolnym ogniu około 1- 1,5 godziny (do uzyskania odpowiedniej konsystencji dżemu).
ETAP 4
Gdy aronia zmięknie całość delikatnie miksujemy, by rozbić jej owoce.
ETAP 5
W trakcie smażenie dżem co jakiś czas mieszamy, zwłaszcza pod koniec, gdy nadmiar płynu zostanie zredukowany. Gotowy dżemik przekładamy do przygotowanych słoiczków. Szczelnie je zamykamy. Dżem dodatkowo pasteryzujemy około 10 minut.
weronikaS
karola25