Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rabarbar w słoikach na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rabarbar przygotowany w taki sposób można wykorzystać do przygotowania ciasta lub kompotu zimą. Przepis ten znalazłam w Internecie i okazało się, że był to strzał w dziesiątkę.

Rabarbar w słoikach na zimę

Składniki:

Rabarbar w słoikach na zimę

Lista składników

Sposób przygotowania:

Rabarbar w słoikach na zimę

Sposób przygotowania

Rabarbar w słoikach na zimę
Oczyszczony rabarbar pokroić na kawałeczki

Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki.

ETAP 2:

Rabarbar w słoikach na zimę
Przygotowany rabarbar wymieszać z cukrem.

Wsypać do miski, zasypać cukrem, wymieszać.

ETAP 3:

Rabarbar w słoikach na zimę
Rabarbar z cukrem przełożyć do przygotowanych słoików

Przełożyć do czystych słoików, wytrzeć brzegi, dokładnie zakręcić wygotowanymi, suchymi zakrętkami. Słoiki włożyć do garnka, zalać wodą do 3/4 wysokości, pasteryzować około 15 minut od chwili zagotowania.