Książka Kucharska: Przepisy na domowe przetwory z owoców

Dżem z borówki amerykańskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Moje krzaczki borówki amerykańskiej w tym roku całkiem oszalały ! Posiadam trzy krzaczki, a borówek jest tyle, że nie sposób je przejeść. Postanowiłam więc, będzie dżem !

Dżem z borówki amerykańskiej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dżem z borówki amerykańskiej

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem z borówki amerykańskiej
Borówki dokładnie myjemy. Wsypujemy do płaskiego rondla, zasypujemy cukrem i delikatnie rozgniatamy widelcem część owoców. Odstawiamy na 30 minut. Rondel stawiamy na kuchence na małym ogniu, dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy owoce, bez przykrycia, przez około 60 minut. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i znowu podgrzewamy na małym ogniu przez około 60 minut. Ponownie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Jeśli dżem będzie gęsty, podgrzewamy go i gorący przekładamy do wyparzonych słoików. Dokładnie dokręcamy, stawiamy do góry nogami, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystygnięcia. Jeśli uznamy, że jednak dżem jest za rzadki gotujemy go przez kolejne 60 minut i dopiero wtedy wkładamy do słoików.
Dżem z borówki amerykańskiej
Dżem zowoców borówki amerykańskiej na zimę