Sposób przygotowania:
Dżem z pomelo i bananów ze skórką pomarańczową
Pomelo obrać ze skóry, podzielić na cząstki i bardzo dokładnie oczyścić z oddzielających błonek, które powodują goryczkę, i zawiązków pestek.
Czysty miąższ pokroić w małe kawałki, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na 1-2 godziny (lub na dłużej), aby pomelo puściło sok. Dodać żelfix, wymieszać i pozostawić jeszcze na godzinę w temperaturze pokojowej. W tym czasie galaretkę pomarańczową wsypać do 1/2 szkl. zimnej wody, wymieszać i pozostawić do spęcznienia. Garnek z pomelo postawić na średnim płomieniu, dodać banany pokrojone w plasterki, a natpnie w ćwiartki i dokładnie wymieszać - zagotować, zmniejszyć płomień i dusić 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać sok z cytryny.
Kiedy owoce puszczą sporo soku dodać startą skórkę pomarańczową oraz posiekaną kandyzowaną skórkę. Galaretkę rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i wlać do garnka. Składniki mieszać na małym ogniu, aż dżem zacznie lekko wrzeć. Natychmiast zdjąć z palnika i rozlać do słoiczków. Szczelnie zakręcić i postawić dnem do góry na 15 minut.
Czysty miąższ pokroić w małe kawałki, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na 1-2 godziny (lub na dłużej), aby pomelo puściło sok. Dodać żelfix, wymieszać i pozostawić jeszcze na godzinę w temperaturze pokojowej. W tym czasie galaretkę pomarańczową wsypać do 1/2 szkl. zimnej wody, wymieszać i pozostawić do spęcznienia. Garnek z pomelo postawić na średnim płomieniu, dodać banany pokrojone w plasterki, a natpnie w ćwiartki i dokładnie wymieszać - zagotować, zmniejszyć płomień i dusić 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać sok z cytryny.
Kiedy owoce puszczą sporo soku dodać startą skórkę pomarańczową oraz posiekaną kandyzowaną skórkę. Galaretkę rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i wlać do garnka. Składniki mieszać na małym ogniu, aż dżem zacznie lekko wrzeć. Natychmiast zdjąć z palnika i rozlać do słoiczków. Szczelnie zakręcić i postawić dnem do góry na 15 minut.