Sposób przygotowania:
Leczo z klopsikamiETAP 1:
![Leczo z klopsikami Leczo z klopsikami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/leczo-z-klopsikami-485414.jpg)
Łopatkę wieprzową mielimy w maszynce na mielone.
ETAP 2:
![Leczo z klopsikami Leczo z klopsikami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/leczo-z-klopsikami-485415.jpg)
Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy do smaku i wsypujemy łyżkę bułki tartej. Wszystko razem dokładnie mieszamy - wyrabiamy.
ETAP 3:
![Leczo z klopsikami Leczo z klopsikami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/leczo-z-klopsikami-485416.jpg)
Z przyprawionego mięsa formujemy małe klopsiki.
ETAP 4:
![Leczo z klopsikami Leczo z klopsikami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/leczo-z-klopsikami-485418.jpg)
Klopsiki panierujemy z każdej strony w mące.
ETAP 5:
![Leczo z klopsikami Leczo z klopsikami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/leczo-z-klopsikami-485419.jpg)
Następnie klopsiki smażymy przez chwilę na rozgrzanym tłuszczu.
ETAP 6:
![Leczo z klopsikami Leczo z klopsikami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/leczo-z-klopsikami-485420.jpg)
Cebulę obieramy i drobno siekamy, przekładamy do głębszej patelni. (na dno wlewamy oliwę)
ETAP 7:
![Leczo z klopsikami Leczo z klopsikami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/leczo-z-klopsikami-485421.jpg)
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy do cebuli.
ETAP 8:
![Leczo z klopsikami Leczo z klopsikami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/leczo-z-klopsikami-485422.jpg)
Paprykę kroimy na kawałki i dodajemy do grzybów i cebuli. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Smażymy na wolnym ogniu mieszając, aż warzywa i grzyby będą miękkie.
ETAP 9:
![Leczo z klopsikami Leczo z klopsikami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/leczo-z-klopsikami-485423.jpg)
Następnie dodajemy pokrojone w plasterki ogórki konserwowe. Podgrzewamy przez chwilę.
ETAP 10:
![Leczo z klopsikami Leczo z klopsikami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/leczo-z-klopsikami-485424.jpg)
Do warzyw i grzybów wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy.
ETAP 11:
![Leczo z klopsikami Leczo z klopsikami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/leczo-z-klopsikami-485425.jpg)
Do leczo wkładamy podsmażone klopsiki, mieszamy przyprawiamy do smaku ostrą paprykę i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut.
Podajemy z ryżem lub ziemniakami.