Sposób przygotowania:
Leczo z klopsikamiETAP 1:
Łopatkę wieprzową mielimy w maszynce na mielone.
ETAP 2:
Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy do smaku i wsypujemy łyżkę bułki tartej. Wszystko razem dokładnie mieszamy - wyrabiamy.
ETAP 3:
Z przyprawionego mięsa formujemy małe klopsiki.
ETAP 4:
Klopsiki panierujemy z każdej strony w mące.
ETAP 5:
Następnie klopsiki smażymy przez chwilę na rozgrzanym tłuszczu.
ETAP 6:
Cebulę obieramy i drobno siekamy, przekładamy do głębszej patelni. (na dno wlewamy oliwę)
ETAP 7:
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy do cebuli.
ETAP 8:
Paprykę kroimy na kawałki i dodajemy do grzybów i cebuli. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Smażymy na wolnym ogniu mieszając, aż warzywa i grzyby będą miękkie.
ETAP 9:
Następnie dodajemy pokrojone w plasterki ogórki konserwowe. Podgrzewamy przez chwilę.
ETAP 10:
Do warzyw i grzybów wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy.
ETAP 11:
Do leczo wkładamy podsmażone klopsiki, mieszamy przyprawiamy do smaku ostrą paprykę i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut.
Podajemy z ryżem lub ziemniakami.