Sposób przygotowania:
Leczo z klopsikamiETAP 1:

Łopatkę wieprzową mielimy w maszynce na mielone.
ETAP 2:

Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy do smaku i wsypujemy łyżkę bułki tartej. Wszystko razem dokładnie mieszamy - wyrabiamy.
ETAP 3:

Z przyprawionego mięsa formujemy małe klopsiki.
ETAP 4:

Klopsiki panierujemy z każdej strony w mące.
ETAP 5:

Następnie klopsiki smażymy przez chwilę na rozgrzanym tłuszczu.
ETAP 6:

Cebulę obieramy i drobno siekamy, przekładamy do głębszej patelni. (na dno wlewamy oliwę)
ETAP 7:

Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy do cebuli.
ETAP 8:

Paprykę kroimy na kawałki i dodajemy do grzybów i cebuli. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Smażymy na wolnym ogniu mieszając, aż warzywa i grzyby będą miękkie.
ETAP 9:

Następnie dodajemy pokrojone w plasterki ogórki konserwowe. Podgrzewamy przez chwilę.
ETAP 10:

Do warzyw i grzybów wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy.
ETAP 11:

Do leczo wkładamy podsmażone klopsiki, mieszamy przyprawiamy do smaku ostrą paprykę i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut.
Podajemy z ryżem lub ziemniakami.