gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Leczo z klopsikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane leczo z klopsikami podaję jako danie główne na obiad z ziemniakami lub ryżem. Polecam.

Leczo z klopsikami

Składniki:

Leczo z klopsikami

klopsiki

leczo

Sposób przygotowania:

Leczo z klopsikami

ETAP 1:

Leczo z klopsikami
Mięso wieprzowe mielimy na mielone w maszynce.

Łopatkę wieprzową mielimy w maszynce na mielone.

ETAP 2:

Leczo z klopsikami
Do mięsa dodajemy przyprawy, jajko i bułkę tartą.

Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy do smaku i wsypujemy łyżkę bułki tartej. Wszystko razem dokładnie mieszamy - wyrabiamy.

ETAP 3:

Leczo z klopsikami
Z mięsa formujemy nie za duże klopsiki.

Z przyprawionego mięsa formujemy małe klopsiki.

ETAP 4:

Leczo z klopsikami
Klopsiki obtaczamy w mące z każdej strony.

Klopsiki panierujemy z każdej strony w mące.

ETAP 5:

Leczo z klopsikami
Klopsiki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron przez chwilę.

Następnie klopsiki smażymy przez chwilę na rozgrzanym tłuszczu.

ETAP 6:

Leczo z klopsikami
Obraną cebulę siekamy i przekładamy do patelni.

Cebulę obieramy i drobno siekamy, przekładamy do głębszej patelni. (na dno wlewamy oliwę)

ETAP 7:

Leczo z klopsikami
Do cebuli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki.

Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy do cebuli.

ETAP 8:

Leczo z klopsikami
Do grzybów i cebuli dodajemy pokrojoną paprykę.

Paprykę kroimy na kawałki i dodajemy do grzybów i cebuli. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Smażymy na wolnym ogniu mieszając, aż warzywa i grzyby będą miękkie.

ETAP 9:

Leczo z klopsikami
Ogórki konserwowe kroimy w plastry i dodajemy do warzyw i grzybów.

Następnie dodajemy pokrojone w plasterki ogórki konserwowe. Podgrzewamy przez chwilę.

ETAP 10:

Leczo z klopsikami
Koncentrat pomidorowy i przecier dodajemy do lecza.

Do warzyw i grzybów wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy.

ETAP 11:

Leczo z klopsikami
Podsmażone klopsiki wkłądamy do leczo i dusimy pod przykryciem.

Do leczo wkładamy podsmażone klopsiki, mieszamy przyprawiamy do smaku ostrą paprykę i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut.
Podajemy z ryżem lub ziemniakami.


Tagi:

leczo