ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Zapiekanka z brukselką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W zapiekance wykorzystane jest mięso z niedzielnego rosołu. Troszkę makaronu, brukselki i mamy pyszne danie na kolację. Polecam.

Zapiekanka z brukselką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekanka z brukselką

 

  • 400 g mięsa wołowego z rosołu
  • duża czerwona cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz czarny grubo mielony
  • łyżka majeranku
  • sól do smaku
  • 200 g ugotowanego makaronu penne
  • 300 g ugotowanej brukselki
  • 150 g sera tartego mozarella
  • jajko
  • 1/2 szklanki rosołu

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z brukselką

ETAP 1:

Na patelni, na oleju rzepakowym zeszklić pokrojona w kostkę czerwoną cebulę. Do cebuli dodać pokrojone w kostkę wołowe mięso z rosołu i ugotowany makaron.

Mieszać i chwilę podsmażyć. Dodać pieprz czarny świeżo mielony, majeranek i sól do smaku. Przestudzić i dodać roztrzepane jajko pomieszane z rosołem.

Do żaroodpornego naczynia przełożyć zawartość patelni i na wierzchu ułożyć ugotowaną brukselkę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-12 min.

Następnie wyjąć, posypać serem mozzarella i ponownie włożyć do piekarnika. Zapiekać do chwili, aż ser się rozpuści.

Smacznego.

Zapiekanka z brukselką
Pokrojone w kostkę wołowe mięso z rosołu