Sposób przygotowania:
Dżem z dyni z nutą pomarańczy
Z dyni usuwamy gniazda nasienne, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki lub w kostkę. Wkładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, wsypujemy cukier, dokładnie mieszamy, pozostawiamy na 2 godziny żeby dynia puściła sok, dodajemy mieloną skórkę z pomarańczy.
Gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu aż dynia będzie dość gęsta, wlewamy aromat pomarańczowy, dusimy jeszcze przez 10 minut.
Do umytych i wyparzonych słoików nakładamy gorący dżem, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do ostygnięcia.
Gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu aż dynia będzie dość gęsta, wlewamy aromat pomarańczowy, dusimy jeszcze przez 10 minut.
Do umytych i wyparzonych słoików nakładamy gorący dżem, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do ostygnięcia.