bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Dżem z dyni z nutą pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Dżem jest bardzo smaczny i aromatyczny, możemy go wykorzystać do naleśników, gofrów lub wielu innych deserów.

Dżem z dyni z nutą pomarańczy

Składniki:

Dżem z dyni z nutą pomarańczy

 

 

  • 1 kilogram cukru

 

 

  • aromat pomarańczowy

 

  • 4 łyżki zmielonej suszonej skórki z pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Dżem z dyni z nutą pomarańczy
Z dyni usuwamy gniazda nasienne, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki lub w kostkę. Wkładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, wsypujemy cukier, dokładnie mieszamy, pozostawiamy na 2 godziny żeby dynia puściła sok, dodajemy mieloną skórkę z pomarańczy.

Gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu aż dynia będzie dość gęsta, wlewamy aromat pomarańczowy, dusimy jeszcze przez 10 minut.

Do umytych i wyparzonych słoików nakładamy gorący dżem, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do ostygnięcia. 

Tagi:

dynia