Sposób przygotowania:
Dżem z czarnej porzeczkiPrzygotowanie do gotowania
![Dżem z czarnej porzeczki Dżem z czarnej porzeczki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/dzem-z-czarnej-porzeczki-426583.jpg)
Porzeczki dokładnie umyć, dobrze oczyścić, tak aby nie zostały żadne listki i przełożyć do garnka lub rondelka. Do porzeczek wsypać cukier i lekko przemieszać.
Następnie odstawić na pół godziny, aby porzeczki puściły sok.
Gotowanie dżemu
![Dżem z czarnej porzeczki Dżem z czarnej porzeczki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/dzem-z-czarnej-porzeczki-426584.jpg)
Potem gotować w tym garnku na małym ogniu przez ok. godzinę, często mieszając. Po tym czasie owoce ładnie się rozgotują.
Następnie przekładać do wyparzonych słoików.
Każdy dobrze zakręcić i odstawić do wystygnięcia przekręcając je do góry dnem, aby słoiki dobrze się zamknęły.