szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Dżem z czarnej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny dżem, idealny na zimę. Świetnie nadaje się do naleśników czy na ciepłą, chrupiącą bułkę, szczególnie przy niesprzyjającej aurze.

Dżem z czarnej porzeczki

Składniki:

Dżem z czarnej porzeczki

 

Sposób przygotowania:

Dżem z czarnej porzeczki

Przygotowanie do gotowania

Dżem z czarnej porzeczki
Porzeczki zasypujemy cukrem i czekamy, aż puszczą sok

Porzeczki dokładnie umyć, dobrze oczyścić, tak aby nie zostały żadne listki i przełożyć do garnka lub rondelka. Do porzeczek wsypać cukier i lekko przemieszać.

Następnie odstawić na pół godziny, aby porzeczki puściły sok.

Gotowanie dżemu

Dżem z czarnej porzeczki
Dżem gotujemy, aż porzeczki zaczną się rozgotowywać

Potem gotować w tym garnku na małym ogniu przez ok. godzinę, często mieszając. Po tym czasie owoce ładnie się rozgotują.

Następnie przekładać do wyparzonych słoików.

Każdy dobrze zakręcić i odstawić do wystygnięcia przekręcając je do góry dnem, aby słoiki dobrze się zamknęły.