Sposób przygotowania:
Dżem z czarnej porzeczkiprzygotowanie
![Dżem z czarnej porzeczki Dżem z czarnej porzeczki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/dzem-z-czarnej-porzeczki-424340.jpg)
Porzeczki oczyszczamy, myjemy i zostawiamy na durszlaku do osuszenia.
Owoce przepuszczamy przez maszynkę do przecierania pomidorów, lub blendujemy i przecieramy przez sito.
dżem
![Dżem z czarnej porzeczki Dżem z czarnej porzeczki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/dzem-z-czarnej-porzeczki-424341.jpg)
Dalej postępujemy tak jak w opisie.
Mus z porzeczek przelewamy do garnka, dodajemy żel fiź, mieszamy i mieszając podgrzewamy do zagotowania
Gotujemy 3 minuty.
Gorącą masę przekładamy do wyparzonych, najlepiej jeszcze gorących słoiczków, zakręcamy również wyparzonymi zakrętami, odwracamy do góry dnem na 15 minut.
Potem przykrywamy kocem do całkowitego wystudzenia.
Pyszny dżem do pieczywa lub deserów i ciast :)