Sposób przygotowania:
Sok i dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony
Porzeczki oczyszczamy, odrywamy łodyżki i płuczemy. Umyte owoce przekładamy do rondla (najlepiej z grubym dnem). Następnie wsypujemy cukier trzcinowy i stewię (w proszku), odstawiamy na kilka godzin aby owoce puściły trochę soku. Po tym czasie gotujemy pod przykryciem ok pół godzinki. Odstawiamy na godzinę, a następnie ponownie doprowadzamy do wrzenia. Sok przecedzamy przez gęste sito lub gazę. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, suchych zakręcamy i pasteryzujemy ok 30 min. Możemy dodatkowo przetrzeć nakrętki i brzegi słoiczka spirytusem. Słoiki z sokiem odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Porzeczki, które pozostały po przecedzeniu soku wkładamy do rondla (możemy dosłodzić cukrem lub stewią). Następnie smażymy ok 1 godz na małym ogniu co jakiś czas mieszając. . Dżem przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy tak jak sok. Smacznego :)