RENATA P.

RENATA P.

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Piernik z dżemem z czarnej porzeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Moja rodzina bardzo lubi ten piernik. Jest pulchny i wilgotny. I zawsze wychodzi. A przepis dostałam od mojej babci.

Piernik z dżemem z czarnej porzeczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Piernik z dżemem z czarnej porzeczki

 

  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 1/2 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Piernik z dżemem z czarnej porzeczki
Mąkę, sodę, cynamon, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem w misce.Jaja ubić z cukrem na pulchną masę. Następnie dodać suche produkty i mleko i dokładnie rozmiksować. Potem dodać dżem z czarnej porzeczki. A na końcu olej.wszystko dokładnie połączyć.Foremkę o wym. 32x19 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.Piec ok.45 min. w 180 stopni. 
Piernik z dżemem z czarnej porzeczki
Do ubitych jaj dodajemy suche produkty,mleko,dżem i olej
Piernik z dżemem z czarnej porzeczki
Gotowe ciasto wylewamy do formy