aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Dżem z czarnej porzeczki wg aginaa

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszny dżem z czarnych porzeczek

Dżem z czarnej porzeczki wg aginaa

Składniki:

Dżem z czarnej porzeczki wg aginaa

 

  • zasada jest taka: na garść porzeczek - 1 czubata łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Dżem z czarnej porzeczki wg aginaa
Przepis na ten dżem dostałam od mojego przyszłego teścia:) Dokładne ilości składników ciężko jest mi podać, bo tu jest zasada 1 garść porzeczek- 1 czubata łyżka cukru.Dokładnie umyte porzeczki i ubrane z łodyg, mielimy w maszynce do mięsa. Na zmianę wkładamy garść porzeczek i 1 czubatą łyżkę cukru. Taki gotowy dżem przekładamy do słoików(samego dżemu nie gotujemy!). Słoiki zakręcamy, wkładamy do garnka z wodą  i gotujemy ok. 5-10 minut. Po tym czasie wyciągamy i układamy je do góry dnem, aż do ostygnięcia.