Sposób przygotowania:
Dżem z czarnej porzeczkiETAP 1:
Sposób 1:
Oczyszczone i umyte porzeczki posypać cukrem i lekko podusić, aby puściły sok. Powoli gotować do momentu, aż uzyskają odpowiednią gęstość. Gorący dżem umieścić w słoiczkach i mocno zakręcić pokrywki. Słoiki poustawiać do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Dopiero po wystygnięciu poodwracać.
Sposób 2:
Od oczyszczonych i umytych porzeczek odebrać 1/3 owoców i podgrzać do momentu aż puszczą sok.
Kolejnio dodać cukier, zagotować i zebrać powstałą piankę.
Dodać resztę porzeczek i wszystko podgotować.
Gorący dżem umieścić w słoiczkach i mocno zakręcić pokrywki.
Słoiki poustawiać do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Dopiero po wystygnięciu poodwracać.