Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Dżem z czarnej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszny dżem własnej roboty, który świetnie smakuje i jest zdrowszy od tych kupowanych. Polecam własne przetwory.

Dżem z czarnej porzeczki

Składniki:

Dżem z czarnej porzeczki

czarna porzeczka

Sposób przygotowania:

Dżem z czarnej porzeczki

ETAP 1:

Dżem z czarnej porzeczki
Czarną porzeczkę nie gotuje się długo, ponieważ zawiera sporo związków żelującuch.

Sposób 1:
Oczyszczone i umyte porzeczki posypać cukrem i lekko podusić, aby puściły sok. Powoli gotować do momentu, aż uzyskają odpowiednią gęstość. Gorący dżem umieścić w słoiczkach i mocno zakręcić pokrywki. Słoiki poustawiać do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Dopiero po wystygnięciu poodwracać.
Sposób 2:
Od oczyszczonych i umytych porzeczek odebrać 1/3 owoców i podgrzać do momentu aż puszczą sok.
Kolejnio dodać cukier, zagotować i zebrać powstałą piankę.
Dodać resztę porzeczek i wszystko podgotować.
Gorący dżem umieścić w słoiczkach i mocno zakręcić pokrywki.
Słoiki poustawiać do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Dopiero po wystygnięciu poodwracać.