piotr20091991

piotr20091991

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 666]

Dżem z czerwonych porzeczek

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny dżem z czerwonych porzeczek

Dżem z czerwonych porzeczek

Składniki:

Dżem z czerwonych porzeczek

 

Sposób przygotowania:

Dżem z czerwonych porzeczek
Na początek porzeczki dobrze umyć i oczyścić z łodyżek . Następnie do garnka wrzucamy porzeczki i zasypujemy je cukrem żelującym . Wszystko mieszamy i wlewamy sok porzeczkowy z wcześniej wyciśniętych porzeczek. Następnie odstawiamy porzeczki z cukrem i sokiem na około 1 godziny.Później wstawiamy na średni ogień i czekamy aż się zagotują ciągle mieszając i i gotować przez 20 minut . Następnie przelewamy z garnka do słoików , słoiki zakręcić i wstawić do garnka z wodą . Następnie na duży ogień i gotować w temperaturze wody 90 stopni przez 5 minut . Następnie odlewamy z garnka wodę wyciągamy rękawicą i odstawiamy na cienki ręcznik nakrętką do dołu. Gdy wystygną odstawiamy w chłodne miejsce.