Sposób przygotowania:
Dżem z czerwonych porzeczek
Na początek porzeczki dobrze umyć i oczyścić z łodyżek . Następnie do garnka wrzucamy porzeczki i zasypujemy je cukrem żelującym . Wszystko mieszamy i wlewamy sok porzeczkowy z wcześniej wyciśniętych porzeczek. Następnie odstawiamy porzeczki z cukrem i sokiem na około 1 godziny.Później wstawiamy na średni ogień i czekamy aż się zagotują ciągle mieszając i i gotować przez 20 minut . Następnie przelewamy z garnka do słoików , słoiki zakręcić i wstawić do garnka z wodą . Następnie na duży ogień i gotować w temperaturze wody 90 stopni przez 5 minut . Następnie odlewamy z garnka wodę wyciągamy rękawicą i odstawiamy na cienki ręcznik nakrętką do dołu. Gdy wystygną odstawiamy w chłodne miejsce.
edytaha
Tit
jaNina
bajtek
piotr20091991
edytaha
bajtek
Tak jest...potwierdzam, takie dżemiki stoją sobie w piwnicy, aż do całkowitego zużycia i nic się niepokojącego nie dzieje :O)
edytaha
Tit
no to niestety, przepis powinno się usunąć ! Bo wprowadza w błąd